La probabilitats d’emancipar i fins i tot de formar una família són cada vegada més baixes a causa de la difícil situació de la joventut en el mercat laboral.
La taxa d’atur juvenil va assolir un valor màxim de 42,4% a la crisi precedent, arribant fins i tot a un 58% entre els menors de 25 anys. Coincidint amb la recuperació econòmica, la taxa va començar a disminuir, però la crisi derivada de la pandèmia de l’coronavirus ha agreujat la precarietat de l’ocupació juvenil. Segons l’INE, la taxa d’atur entre els joves de 20 a 24 anys en el primer trimestre del 2021 registrava un 39,5%, sent el segon grup més castigat per l’atur, només per sota del de majors de 55. Amb gairebé el doble de la taxa mitjana europea, Espanya se situa al capdavant d’Europa en atur juvenil.
A més, l’augment de la taxa d’atur juvenil ha fet que el percentatge de joves sense ocupació, ni formació, ni capacitació pateixi un repunt durant la pandèmia de la COVID-19 aconseguint el 17,3% el 2020; és a dir, 2,4 punts més que l’any anterior.
La precarietat laboral és una realitat que afecta de manera desproporcionada a la joventut. Segons les últimes dades de l’INE, en l’últim trimestre del 2020 més de la meitat (52,1% entre els homes i 55,6% entre les dones) de joves amb ocupació té contractes temporals, una temporalitat 30 punts superior a la de l’ resta de la població.
La COVID-19: un element que aprofundeix problemes preexistents
L’estructura productiva d’Espanya i l’efecte «devastador i desproporcionat» que ha generat la pandèmia segons l’Organització Internacional de l’Treball, generen una situació on es posa en risc l’ocupabilitat de més de la meitat de la joventut espanyola. Segons el Sondeig COVID-19 dut a terme per l’INJUVE el juny de 2020, gairebé 4 de cada 10 joves aturats creu poc o gens probable trobar feina en el proper any mentre que un 66% considera que, després de la pandèmia, les seves oportunitats laborals i econòmiques seran pitjors que les de generacions precedents.
D’entre les i els joves treballadors, un 28% es va veure afectat per un ERTO i més d’un 16% va perdre la feina, mentre que un 48% no van experimentar canvis laborals durant el Gran Confinament. Les dones, que ja partien d’una situació laboral més precària, han patit més ERTE i han perdut més freqüentment el seu treball que els homes.
A més, segons dades de l’recent informe L’impacte generacional de l’coronavirus, basat en una enquesta duta a terme per l’agència demoscòpica 40dB, el 60% de les persones joves entre 16 i 23 anys ha vist reduït el seu salari com a conseqüència de l’coronavirus (enfront de l’ 51% de la població general) i el 44,7% ha vist reduïda la seva jornada laboral (davant el 36,8% de la població general).
Una joventut alegre que intenta no perdre la paciència
En aquest Primer de Maig, des de la Confederació Don Bosco, com a organització compromesa amb la joventut, denunciem l’alarmant situació a la qual s’enfronten els joves pel que fa al seu present i futur laboral i instem al fet que es pal·liï la precarietat en el mercat de treball.
Sent un referent qualificat en l’àmbit de la joventut i el Temps Lliure Educatiu, apostem per:
- Pal·liar les necessitats formatives que impedeixen l’acostament i la integració a el món laboral de la joventut a l’promoure des de les nostres entitats membre i la mateixa Confederació cursos i seminaris que permetin millorar les capacitats d’accés a la feina.
- Reconèixer les competències adquirides a través de l’voluntariat, com a membres fundadors de l’associació RECONEIX juntament amb Scouts-ASDE i Didania. L’objectiu d’aquesta entitat és millorar l’ocupabilitat juvenil a través d’aquest reconeixement.
- Sensibilizar a la sociedad y organismos públicos de la necesidad de mejorar la situación laboral de la juventud, como motor de futuro y en aras de un mundo más justo.
- Innovar. Les polítiques clàssiques i el sistema de mercat de treball desenvolupat fins al moment no han donat la resposta adequada a la joventut, que segueix sent la gran oblidada reforma rere reforma.
- La participació juvenil. S’han de generar espais d’empoderament de la joventut que permeti que puguem desenvolupar-nos amb llibertat i tenir veu pròpia sobre la nostra situació.
- Treballar en xarxa. Només a través de la col·laboració podrem sortir més forts i desenvolupar accions capaces de transformar la societat amb bases sòlides i mirada de futur.
Al voltant de el Primer de Maig, les xarxes socials de la Confederació Don Bosco s’ompliran de mems per denunciar diferents realitats en referència a la situació laboral que viu avui la joventut d’Espanya.
«El nostre futur laboral és un meme, una situació complexa i fins humorística, que a penes canvia en el temps i que s’ha tornat insostenible. La joventut necessitem que el mercat laboral canviï de manera radical per poder replantejar el nostre futur des d’unes bases sòlides «, denuncia Manuel Seguín, vicepresident de la Confederació Don Bosco.
«La nostra joventut segueix demostrant la seva implicació i bon fer cada dia en els diferents àmbits de la seva vida, especialment en els espais de voluntariat com s’ha pogut veure durant el temps de pandèmia, no només en els Centres Juvenils sinó en tantes iniciatives joves i socials . Aquesta mateixa implicació, experiència i energia és la que poden portar i desitgen aportar a l’àmbit laboral «, comenta Pedro Hernández, coordinador nacional de Centres Juvenils.
La Confederació Don Bosco, al costat de les Federacions i Centres Juvenils, continua en el seu compromís en la defensa i la promoció de la infància i la joventut, especialment la que està en risc d’exclusió, a través del protagonisme juvenil i l’estil educatiu de Don Bosco.